Waarom een Split unit airco?.

Split unit airco: wat is het en hoe werkt het?

Wanneer je op zoek gaat naar een geschikte airco voor je woning of bedrijfspand kom je ongetwijfelde de term ‘split unit airco’ tegen. Maar wat is dat eigenlijk? En hoe werkt het?

In het kort: de split airco uitgelegd

Een split unit airco wordt vaak ook simpelweg ‘split airco’ genoemd. Dit is een airco systeem dat je vaak ziet, en het bestaat uit een buiten- en een binnengedeelte. Een split airco is een airconditioning systeem met een buitenunit en één (of meerdere) binnenunits waarmee je kleine ruimtes kunt koelen of verwarmen. Het systeem werkt op basis van koelvloeistof. Deze koelvloeistof wordt rondgepompt tussen de leidingen in het airco systeem.

Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat een split airco volgens hetzelfde principe werkt als een warmtepomp. Met als grote verschil dat een split airco zowel kan koelen als verwarmen. Om te koelen onttrekt de split airco warmte uit de binnenlucht door middel van koelvloeistof. Deze warme lucht wordt afgevoerd door de buitenunit. Vervolgens wordt de gekoelde lucht via de binnenunit de ruimte ingeblazen.

Verwarmen met een split unit airco systeem

Naast koelen kun je ook verwarmen met een split unit airco systeem. Dat werkt eigenlijk precies in de omgekeerde richting als het verkoelen met een split unit airco. De warme lucht wordt ook naar binnen gezogen en doet de koelvloeistof verdampen. De warme lucht die bij dit proces ontstaat wordt gebruikt om de ruimte te verwarmen.

Zoek je een split unit airco?Vraag direct een offerte op maat aan!

Split unit airco: verwarming en verkoeling in één

Bij het woord ‘airco’ denk je allereerst waarschijnlijk aan het verkoelen van een ruimte. En natuurlijk is dat nog steeds de hoofdfunctie van een split unit airco. Maar de ontwikkeling heeft ook op het gebied van split unit airco systemen niet stilgestaan. Tegenwoordig kan een split unit airco ook verwarmen, waardoor je dus een verkoelings- en verwarmingssysteem in één hebt.

Voordelen van een split unit airco systeem

Om te kijken of een split unit airco voor jouw woning geschikt is, zijn er een paar dingen van belang. Een split airco wordt doorgaans gebruikt om één ruimte te verwarmen of te verkoelen. Bijvoorbeeld de slaapkamer of de woonkamer. Doorgaans zijn deze units krachtig genoeg voor een vrij grote ruimte. Een andere voordeel zijn de lage energiekosten. Je verwacht het misschien niet, maar de nieuwste split unit airco systemen hebben energielabel A of A++.

En misschien denk je dat een split airco veel geluid maakt. Ook dat is niet het geval: de meest split unit airco’s zijn tegenwoordig fluisterstil. Door een split unit airco systeem ook te gebruiken voor het verwarmen van één (of meerdere) ruimtes in je huis, bespaar je bovendien op het verbruik van je cv-ketel. Zowel goed voor het milieu als je portemonnee dus!